Kokemuksia olkipelletistä

Asiakkaat kertovat:

 

Puuhella on olkipelletillä todella helppo sytyttää, kuin kytkisi sähkön päälle. Kohta ovat perunat kypsiä!

Omakotitalossamme on suorasähkölämmitys ja kolme tulisijaa keskusmuurissa: sauna, takka ja puuhella. Polttamalla tulisijojamme luonnollisestikin säästämme pitkän sentin sähkökuluissa, koska varaavat tulisijat luovuttavat lämpöä tasaisesti huoneistoomme. Tavallisten klapien lisäksi käytämme ahkerasti myös puupellettiä. Pellettiä olemme polttaneet rautaupasta ostamassamme polttokorissa ja pelkän teräsritilän päällä. Pelletin polttaminen on vaivatonta ja tulta on helppo pitää yllä talven kireinä pakkaspäivinä.
Otimme kokeeksi Biobotnian olkipellettiä 500 kilon suursäkin. Takassa polttaessa se ei eronnut oikeastaan mitenkään puupelletistä paloarvoltansa. Olkipelletistä tulee ehkä hiukan enemmän tuhkaa ja se on puupelletin palojäännöksiä rakeisempaa. Toisaalta olkipelletti on puupellettiä huomattavasti kevyempää, joten perheen emäntänä minun oli helppo kantaa sitä sisään isossa muovisaavissa.

Eräänä päivänä päätimme kokeilla olkipellettiä myös vuolukivisessä puuhellassamme ja ihastuimme siihen ikihyviksi. Hella on olkipelletillä todella helppo sytyttää – kuin kytkisi sähkön päälle. Puuhellan pesässä käytimme teräsverkkoa, jonka päällä on helppo pitää pellettikekoa. Puuhellan polttopesän alapuolella olevassa tuhkapesän kannessa on ilma-aukot, joista pelletit saa säädettyä palamaan tasaisesti.

Puuhellakokeilun jälkeen meillä lämpeni pian jo  saunakin olkipelletillä. Sauna lämpenee niin ikään nopeasti ruokkimalla saunanpesää pienillä pellettikauhallisilla. Pelletin yksi parhaita puolia on se, että sitä on helppo varastoida ja kantaa sisään ämpäreissä. Vinkkinä vielä, että pellettiämpärit kannattaa varustaa kansilla, varsinkin jos talossa on lemmikkikissoja…

Susanna / Kanta-Häme, pientaloasukas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Arkistossa